sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Siirtokehotuskyltteihin maininta muistutuspalvelusta

Kaupungin kaduilla näkyvät siirtokehotuskyltit ohjaavat auton omistajia monesti suurelta osin järjettömään ruljanssiin. Älyttömyys muodostuu ennen kaikkea kahden seikan yhdistelmästä: 
  • Kylttien opastamana tulisi muistaa olla siirtämässä autoaan joka toinen viikko, vaikka käytettävissä olevat paikat voivat olla hyvin harvassa ilmankin.
  • Kunnossapitotyötä ei suurena osana aikataulunmukaisista ajankohdista tehdä kuitenkaan, joten ihmiset joutuvat siirtämään autojaan täysin turhaan.
Monella autot ehkä liikkuvat luonnostaan paikoiltaan, jos autoa käytetään päivittäisiin työmatkoihin, mutta monella näin ei ole, mikäli auton käyttö on vain satunnaista. Lumeton talvikaan ei tarkoita sitä, etteikö kunnossapitotöitä saatettaisi tehdä, joten ylimääräisiltä laskuilta välttyäkseen autoa pitää käydä siirtämässä yhdestä paikasta ja etsiä täyteen parkatuilta teiltä toinen vapaa paikka, vaikka mitään kunnossapitotyötä ei suurella todennäköisyydellä tehdäkään.

No, pari vuotta sitten järjestelmään tuli osittainen helpotus ja järkevöitys, kun siirroista on voinut tilata varoituksen puhelimeen joko tekstiviestin tai sovelluksen välityksellä (kts. Jääkö jokakeväinen autojen siirtorumba Helsingissä historiaan uuden sovelluksen ansiosta?). Ongelmaksi jää vain se, että kylteissä tästä ei mainita mitään.

Täällä kävi tänä talvena niin, että kerkesin väliin, kun autoamme oltiin juuri aikeissa siirtää. Kiitin, ja siirsin itse auton, mutta sepä ei sitten auttanutkaan: koska siirtoprosessiin oli jo ryhdytty, asiasta napsahti kotiin 85 euron lasku. Absurdeinta oli se, että koska siirsin auton kohtaan, jossa oli vielä tulossa lisäkunnossapitoa, seurasi vuorokauden sisään vielä toinen 85 euron lasku! Omaa hölmöyttä toki (missä ei myöskään auta lapsiperheen kiireet), mutta tuntuu silti kohtuuttomalta, että loppujen lopuksi siirtämättömästä autosta tuli 85 euron lasku, ja väliin tulo vain tuplasi laskun. En myöskään varmasti ole ainoa, joka on joutunut maksamaan vastaavia oppirahoja. Jos olisin tiennyt siirtosoitto.com-sovelluksesta tai tekstiviestipalvelusta, olisi tältä 170 euron laskulta melko varmasti vältytty.

Siispä esitän toiveen kaupungille ja pysäköinninvalvontavirastolle: kun kerran on olemassa siivoustöiden alkamisesta kertova palvelu, lisätkää tieto siitä myös SIIRTOKEHOTUS-kyltteihin! Se säästäisi luultavasti niin kunnossapitotöihin käytettyä aikaa kuin monen autoilijan lompakkoakin. Se olisi kaikkien etu.

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2 kommenttia:

  1. Jos autoa ei tarvitse edes joka viikko, on ehkä aika harkita mokomasta kapistuksesta luopumista. Minä tein niin, vaikka asunkin pikkukaupungissa (Turku). Täälläkin on sen verran hyvin toimiva joukkoliikenne että sitä kyllä kelpaa käyttää. Ja kesiksi on tietenkin aina polkupyörä (ellei sitä ole jo varastettu pyöräsuojasta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Arkipäivät menee suurelta osin ilman autoa, mutta viikonloppuisin tulee käytettyä autoa tyypillisesti molempina päivinä. Silloin kun en mene töihin pyörällä, valitsen yleensä julkisen liikenteen sijasta auton myös arkipäivinä johtuen mm. HSL:n kertalippujen suhteellisesti kireästä hinnoittelusta. Joskus myös pitää käydä paikoissa, jonne julkinen liikenne ei käytännössä yletä (esimerkiksi mökille). Yleisemmällä tasolla lapset on yksi keskeinen syy siihen, ettei autottomuus tunnu vaihtoehdolta.

      Mitä tulee kustannuksiin, ei auton pitäminen yleisesti ottaen ihan mahdottomia maksa, kunhan pitää auton pelkkänä kulkuvälineenä ja muistaa pysyä riittävän vanhoissa yksilöissä. :)

      Poista