perjantai 21. toukokuuta 2010

Yhteiskunta järjestää maksuttomat arpajaiset!

Jipii! Yhteiskunta tarjoaa maksuttomat arpajaiset! Vai pitäisiköhän puhua jo lotosta? Voittoa ei mitata miljoonissa euroissa, mutta ajan myötä laskennallisesti yli 100 000 € voi "parhaimmassa" tapauksessa olla tarjolla useillekin. Voiton maksavat käytännössä muut, jotka haluavat asua jossakin - ja useimmathan meistä haluavat.

Mistä sitten on kysymys? Hitas-järjestelmän asuntojenjakomenettelyä on haluttu muuttaa runsas kuukausi sitten nähtyjen jonojen vuoksi, minkä vuoksi saammekin nyt arpajaiset. ATT:n sivuilla kerrotaan:
Ennakkomarkkinointi ajoittuu touko-kesäkuun vaihteeseen, jonka jälkeen alkaa asuntojen hakuaika. Hakuajan päätyttyä hakijoille arvotaan järjestysnumerot, joiden perusteella asuntojen varaaminen tapahtuu.
Pelleneniä tai muuta epämielekästä jonottamista ei siis tarvita - jonotustyön sijaan on turvauduttava arpaonneen. Huikeata!

On myönnettävä, että arpajaiset ovat oikeastikin jonotukseen verrattuna huomattavasti järkevämpi vaihtoehto. Käytännössä valitsemistavan muutoksella kuitenkin vain lakaistaan yksi Hitas-järjestelmän ongelmien konkreettisimmista ilmenemismuodoista näennäisesti piiloon. Taustalla piilee arpomistilanteeseen jouduttaessa joka tapauksessa sama perusongelma: halukkaita on enemmän kuin asuntoja on tarjolla. Normaalisti toimivilla markkinoillahan tuohon vastattaisiin korottamalla hintoja, mutta koska Hitasissa ei näin tehdä, jotkut saavat tästä itselleen arpajaisvoiton.

Lotto, tuo maksullinen arpajainenEli ei muuta kuin kaikki vain mukaan osallistumaan arpajaisiin! Toivottavasti ne kuitenkin järjestetään mahdollisimman läpinäkyvällä tavalla. Näin varmistuisi, ettei yhtään asuntoa jaeta muuten kuin arvonnan kautta. Lisäksi näin arvontaan osallistuvien määrän ja jaossa olevien asuntojen lukumäärien suhteesta näkyisi, kuinka suuri epäsuhta kysynnän ja tarjonnan välillä oikein on, minkä perusteella taas voidaan suurin piirtein arvioida, kuinka suuren arpajaisvoiton pieni ihmisryhmä yhteiskunnalta arvonnan kautta saakaan.

Kunnallisvaltuutettu Markku Vuorisen mukaan oikeisto vastustaa halpoja omistusasuntoja, kun hänen ehdotuksensa Hitas-rakentamisen lisäämisestä kerran torjuttiin. Tuskin asia sentään niin on. Hitas vain on täysin tehoton tapa vaikuttaa asuntojen hintoihin yleisellä tasolla.

2 kommenttia:

  1. Jäitkö itse ilman hitasia viime kerralla?

    VastaaPoista
  2. Mitähän sillä on asian kanssa tekemistä, olenko itse saanut hitas-kämppää tai olenko sellaista edes hakenut? Jos järjestelmässä ei ole järjen hiventä, ei se siitä siitä muuksi muutu, vaikka itse asuisin Kanadassa.

    Se, että ylipäätään esität tuollaisen täysin epäolennaisen kysymyksen, kuvastaa hyvin koko järjestelmän älyttömyyttä.

    VastaaPoista

Aiheeseen liittyviä tekstejä...