keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Jos et voi voittaa heitä, liity heihin

Kuten sanonta kuuluu: "Jos et voi voittaa heihin, liity heihin". Sama pätee Hitas-järjestelmään. Niinpä täältäkin lähetettiin arpalippu vetämään Jätkäsaaressa sijaitseviin Helsingin Saukonkanava -nimisen yhtiön Hitas-asuntoihin. Tänään posti toi kotiin myös arvonnan tuloksen.

Vieläkö mahtuu mukaan?
(31.3.2012)

Kuinka arpajaisissa sitten kävi? No, sanottakoon aluksi, että asuntoja haki noin 1900 hakijaa (kts. Lähes kaksituhatta haki 86 uutta asuntoa ). Asuntoja oli kuitenkin tarjolla vain 85, sillä yksi asunnoista on Hitas-käytännön mukaisesti varattu Helsingin kaupungille. Tämä tarkoittaa keskimäärin noin 4,5%:n mahdollisuutta saada haluamansa asunto. Suosituissa asunnoissa todennäköisyys on tätäkin selvästi alhaisempi.

Kuten noista todennäköisyyksistä saattaa arvata, ei osunut arpaonni allekirjoittaneellakaan. Sijanumero ensisijaiseen toiveeseen oli muikea 80. Sijoitus tuskin oli viimeinen, joten hakijoita lienee ollut tähän tähän yhteen yksittäiseen asuntoon 100 kappaleen luokkaa, mikä laskee todennäköisyyden noin 1%:n tasolle. Lotossakin voittaa helpommin. Osallistuja sijanumerolla 1 saa kiittää onnestaan muita veronmaksajia.

Suuri enemmistö ei ilmeisesti edelleenkään tunne järjestelmää sen älyvapaudesta huolimatta, eikä pienen marginaalisen ryhmän järjestelmään kohdistama aktiivinen kritiikki (ks. esim. perustamani hyvin piskuinen Hitasia vastustava Facebook-ryhmä tai Akateemisen talousblogin kirjoitukset aiheesta) ole riittävää saamaan päättäjiä tekemään päätöksiä, jolla irrottauduttaisiin nykytilanteesta ja purettaisiin Hitas-järjestelmä tai vähintäänkin luovuttaisiin uudesta Hitas-tuotannosta. Niin kauan kuin järjestelmää kuitenkin ylläpidetään, aion yksinkertaisesti jatkaa houkutteleviin arvontoihin osallistumista.

Aiheeseen liittyviä tekstejä

6 kommenttia:

  1. Ilmeisesti siitä Hitasista on jotain hyötyä kun tiukka vastustajakin osallistuu arvontoihin.

    VastaaPoista
  2. Oletko tosissasi? Samalla periaatteella siitäkin olisi hyötyä, että verorahoja jaettaisiin kadulla ilmaiseksi: kyllähän sieltä kannattaisi käydä omansa hakemassa.

    VastaaPoista
  3. Me saimme Jätkäsaaren Välimerestä asunnon sijanumerolla 2. Mies tuuletti raivokkaasti, minä taas kiristelen hampaita järkyttävän korkean yhtiövastikkeen vuoksi. En ole yhtään vakuuttunut, että tässä on mitään hurraamisen aihetta. Mutta miljoonat kärpäset eivät voi olla väärässä?

    VastaaPoista
  4. Oletko katsonut, mitä muu uudistuotanto yleensä maksaa? Tuossa Jätkäsaaren Välimeressä keskimääräinen neliöhinta on 4100 euron tuntumassa, mutta taisi tuossa olla Punavuoren suunnalla juuri yksi tavallisen näköinen yhtiö, jossa uudistuotannon hinta vaihteli 7000-9000 euron välillä neliöltä. Punavuori toki arvostetumpi alue, mutta kyllä Lauttasaaressakin uudistuotannon hinta on 6500 euron hinnoissa neliöltä.

    Vaikka arvioisi varovasti, että tällaisen yhtiön neliöhinta olisi vain 2000 euroa halvempi kuin vastaavissa ei-Hitas-yhtiöissä ja hoitovastike 2 euroa korkeampi, jopa nykyisellä hyvin alhaisella korkotasolla 2000 euron korkokulut ovat korkeammat kuin tuo 2 euroa vastikkeessa. Ei-hitas-uudistuotannossa joutuu samalla ottamaan suuremman riskin sijoittaessaan asuntoon satoja tuhansia enemmän. Ja käytännössä tuo hintaero lienee enemmänkin kuin tuo 2000 euroa.

    VastaaPoista
  5. Sitä se teettää, kun kaavoittaja laiminlyö tehtävänsä. Siis tähtitieteellisiä hintoja. Ja sitten on tietysti nämä pysäköinti-, melu- ym. mielettömät normit, joiden mukaan vaikka Punavuorta ja Töölöä ei saisi enää missään nimessä rakentaa. Normit, jotka vähentävät tarjontaa, nostavat kustannuksia sekä käytännössä kieltävät sellaisen kaupungin rakentamisen, josta on eniten kysyntää. Erityisesti se pysäköintinormi, jossa voisi olla kenties blogikirjoitusainesta, vai mitä sanot? Toinen on sitten asukaspysäköinnin subventio. 105€ vuodessa ei todellakaan vastaa kustannuksia, esim. Tukholmassa hinta on reilut 1000€ vuodessa.

    VastaaPoista
  6. Typeriä normeja saattaa olla tosiaan useampia. Asuntojen 75 neliön keskikokovaatimuksesta olen jo kirjoittanutkin, mutta pysäköintinormikin voisi tosiaan olla ihan perusteltu aihe! Samaan aihepiiriin tai blogijuttuun voisi sopia myös esim. kylpyhuonesäännökset. En ole noista kuitenkaan erityisen hyvin perillä, eikä näistä tunnu olevan ihan yhtä helposti tietoja saatavilla kuin Hitas-järjestelmästä tai varsinkaan esim. verojärjestelmän yksityiskohdista.

    VastaaPoista