keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Asuntoarpajaiset todella lottoon verrattavissa

Flooranaukion Hitas-asuntojen arvonta on suoritettu ATT:n mukaan tänään. Kuten runsaan kuukauden takaisessa jutussani toivoin, saapuneiden hakemusten määrä julkistettiin, mikä ainakin lisää avoimuutta Hitas-järjestelmässä, vaikka mätä toimintaperiaate pysyykin muuten samana.

ATT:n mukaan "Hakemuksia saapui kaikkiaan noin 1300 kappaletta". Tämä oli siis vaivaisesta 48 asunnosta, ja hyvin lyhyellä hakuajalla. Tuo tarkoittaa n. 3,69%:n todennäköisyyttä, että asunto osuisi suoraan omalle kohdalle, ja se, että asunto olisi halutunlainen on tietysti vielä epätodennäköisempää. Vertailun vuoksi lotossa on n. 1,13 %:n todennäköisyys saada 4 oikein yhdellä rivillä ja n. 2,49%:n todennäköisyys saada 3+1 oikein. Nuo lottovoitot ovat toki pieniä, mutta onhan se absurdia, että asunnon hakemisessa pitää ylipäätään laskea todennäköisyyksiä - puhumattakaan siitä, että todennäköisyydet liikkuvat samoissa lukemissa kuin lotossa.

Oma koominen lisukkeensa asiassa on vielä se, että yli 8 päivää ennen hakuajan päättymistä lähetetyt hakemukset ATT kadotti bittiavaruuteen! Siis ATT:n sanoin: "Teknisestä virheestä johtuen emme ole saaneet vastaanotettua yhtään hakemusta ennen em. (10.6. klo 14) ajankohtaa". Mikäli sivun alalaidassa näkyvä päiväys "Tiedot päivitetty 16.6.2010" pitää tuon lisäyksen osalta paikkansa, "liian aikaisin" hakemuksensa lähettäneet saivat siis kokonaista kaksi (2!) päivää aikaa huomata ilmoituksen, reagoida ja lähettää hakemuksensa uudelleen ennen 18.6.2010 ollutta hakuajan päättymistä. ATT:n ilmoituksen sanavalinta onkin huomionarvoinen: hakemuksia siis saapui n. 1300, mutta voisiko olla, että niitä lähetettiin vielä sitäkin enemmän?

En pidä mahdottomana, että kirjoitukseni aiheesta (ei tässä blogissa, mutta Helsingin Sanomien yleisönosastolla) myötävaikutti siihen, että ATT julkaisi tiedon hakemusten määrästä suoraan sivuillaan. Joka tapauksessa nyt nähtiin suhteellisen konkreettisesti voimassa oleva epäsuhta. Jotta tilanne voisi vaikuttaa edes jossain määrin normaalilta, pitäisi asioiden muuttua siten, että:
 1. Hakemusten ja asuntojen määrä kohtaisivat lähes yksi yhteen.
 2. Hakuaika ei olisi 2-8 päivää, vaan vähintään kuukauden verran.
 3. Asuntoja markkinoitaisiin muodon vuoksi edes piirun verran muutenkin kuin lyhyinä mainintoina ATT:n sivuilla.
Hitas on blogissanikin tähänastisten kirjoitusten joukossa ainoa aihe, josta olen kirjoittanut useammin kuin kerran, mistä johtuen tuntuukin, että alan jo toistaa itseäni. Kyseessä on kuitenkin niin merkittävä yhteiskunnallinen omituisuus, että tästä on vaikea olla hiljaa. Toive avoimuudesta nyt toteutui ainakin osittain, mutta jääkö turhaksi toiveeksi, että tuo avoimuus myös saisi päättäjät siinä määrin havahtumaan koko järjestelmän älyvapauteen, että se vihdoin ymmärrettäisiin kuopata?


Ps. Mikäli joku ennen 10.6. klo 14 hakemuksen jättänyt on sattunut eksymään tätä blogia lukemaan, kommentoihan toki, miten asunnonhaussa kävi!

2 kommenttia:

 1. Virheestä tiedotettiin todennäköisesti heti sen korjaamisen jälkeen, sillä itse näin tekstin 11.6. Asuntoja on markkinoitu ainakin Oikotiellä: http://asunnot.oikotie.fi/talo/6132863/Flooranaukio+1+Helsinki Kohdasta 1 olen samaa mieltä.

  VastaaPoista
 2. Ok. Jos Oikotiellä on näitä mainostettu, ehkä markkinointi on ollut sitten tällaiseen käytännössä riittävää, ja kohdan 3 voi unohtaa. Sen sijaan vaikka virheeseen ehkä reagoitiinkin nopeasti, en näe mitään järkiperusteluita sille, miksi hakuaaika on noin naurettavan lyhyt, kun asunnot valmistuvatkin vasta pitkän ajan päästä.

  Tuo kohta 1 eli kysynnän ja tarjonnan epäsuhta on tietysti se villakoiran ydin. Hakuaikojen pidentämisellä tuo epäsuhta kuitenkin todennäköisesti kasvaisi entisestään - ja käytännössä vastaisi tällöin paremmin todellisuutta. Siksi hakuaikoja pitäisi pidentää ja reippaasti!

  Keskeisintä olisi kuitenkin tietysti, että hintoja nostettaisiin sen verran korkeammiksi, ettei ylikysyntää syntyisi juuri lainkaan! Jopa tällä lyhyellä hakuajalla ylikysyntää on näiden lukujen perusteella ollut semmoiset 2600% ja rapiat. Kuka voi pitää sellaista normaalina?

  VastaaPoista

Aiheeseen liittyviä tekstejä...