lauantai 26. maaliskuuta 2011

Alistuva maailma

Nuotan ja muiden kirkkoa lähellä olevien (*) järjestöjen aloittama Älä alistu! -kampanja on herättänyt suurta arvostelua, eikä ihan syyttä. Kampanjassa esitetään 20-vuotias Anni, joka oman näkemyksensä mukaan kääntyi biseksuaalista heteroksi Jumalan avulla verraten "parannusta" murhaajan tekemään parannukseen. Rivien välissä annettiin myös ymmärtää, että heteroksi kääntyminen on keino päästä taivaaseen (kohta 2:50 - 3:10 alla olevassa videossa). Nuotta kuitenkin väittää sivuillaan ( kts. juttu ), ettei kampanjan tarkoitus ollut "syyllistää ketään homoseksuaalisesta taipumuksesta". Mihin tuolla alistumisella siis oikeastaan viitataan?Kampanjan omalla sivulla kerrotaan kampanjan tavoitteeksi "kannustaa ja rohkaista seksuaalisuutensa ja elämänhallintansa kanssa kamppailevia nuoria olemaan alistumatta yhteiskunnalliseen painostukseen arvokysymyksissä". Yhteiskuntako se tässä nyt yhtäkkiä on se, joka painostaa? Onko se painostusta, että mediassa näkyy homoseksuaaleja? Onko se painostusta, että Big Brother -talon asukkaiden demografia on seksuaalisen suuntautumisen suhteen huomattavasti koko väestöä enemmän homoseksuaalisuuteen päin kallellaan? Vai mistä painostuksesta oikein puhutaan? Jos edellä mainittu on homoseksuaalisuuteen tai edes homoseksuaalismyönteiseen arvomaailmaan painostamista, mitä onkaan kampanjassa esitelty homoseksuaalisuuden "korjaamisen" mahdollisuus ja homoseksuaalisuuden vertaaminen murhaamiseen? Ystävällistä tiedonantoako vain?

Nuotan päätoimittaja Mika Falk (joka on muuten syksyisessä homokeskustelussa mukana olleen Sonja Falkin puoliso) kommentoi kampanjaa seuraavasti: "On surullista, kuinka aikamme nuoria kannustetaan rikkomaan itseään seksuaalisuuden alueella". Mutta yhteiskuntahan päinvastoin kannustaa nuoria olemaan oma itsensä. Tällaiset vahingolliset kampanjat sen sijaan painostavat kyseenalaistamaan tai jopa kieltämään itsensä. Se jos jokin on rikkomista.

Videolla näkyvä "Anni" olisi luultavasti päätynyt heterosuhteeseen ilmankin johdatusta. Taustalla on voinut olla teini-ikäisen itsetutkiskelua, joka on vain nyt saanut uskonnollisen värityksen. Se, että tällä "muutoksella" - jota ei varsinaisesti ole edes tapahtunut - koetetaan perustella kaikkien pakottamista samaan muottiin, ei ole tervettä. Ei maailma olisi huonompi paikka, jos kaikki olisivat heteroita. Näin ei kuitenkaan ole, joten miksi painostaa ketään siihen suuntaan, kun ei homoksikaan ketään painosteta muualla kuin joidenkin vainoharhaisissa mielikuvissa?

Onko homoseksuaalisuudelle mahdollisuuden antaminen alistumista? Oliko äänioikeuden antaminen naisille alistumista? Onko avioliitto alistumista? Ilmeisesti olemme alistuneet myös internetille ja sosiaaliselle medialle? Jos kaikki tasavertaisempaan ihmiselämään tähtäävät muutokset ovat alistumista, alistuvaisuus on vain hyvä asia.

(*) Olisin voinut kirjoittaa monimutkaisen "kirkkoa lähellä olevien"-ilmaisun sijasta myös "kristillisten", mutta ainakin toistaiseksi haluaisin vielä yhdistää kristillisyyden käsitteen lähimmäisen rakkauteen. Siihen taas kuuluu keskeisesti myös suvaitsevaisuus, joten kristillinen ei sanana tähän yhteyteen mielestäni sopinut.

2 kommenttia:

  1. Kampanja oli kai suunnattu homoille jotka haluaisivat olla heteroita.

    VastaaPoista
  2. Vaikka homo haluaisi olla hetero, tämä kampanja siihen tuskin apua tuo. Sen sijaan kampanja saattaa vain syventää tyytymättömyyttä itseen, kun ei sille suuntautumiselleen mitään voi. Jos homo taas ei haluakaan olla hetero, kampanja luo kuitenkin kuvan, ettei kristitty yhteisö hyväksy homon seksuaalista suuntautumista.

    Jos tuollainen "auttaminen" olisikin kampanjan ainoa tarkoitus, ei tarvittaisi puheita taivaaseen pääsemisestä tai parantumisesta, saati murhaajavertausta. Sen sijaan tällöin tulisi tuoda esille se, että myös homoseksuaalisuuden valitseminen on ok. Ja ehkä kaikista vähiten tarvittaisiin ristiriitaista "alistumisen" käsitettä. Ei kukaan alistu itselleen. Kysymys on päinvastoin siitä, alistuuko väitteisiin oman seksuaalisuutensa "synnillisyydestä". Niinpä koko "älä alistu"-kehoitus sopisi paljon paremmin täysin päinvastaiseen tarkoitukseen, kuten tässä Annin tarinalle oivallisena vastauksena luodussa videossa:
    Marian tarina

    VastaaPoista

Aiheeseen liittyviä tekstejä...