sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Kehitysaskeleita 10 - Vertaislainojen luottotappiot vähennyskelpoisiksi

Kirjoitin muutaman viikon takaisessa kirjoituksessani siitä, kuinka tappiot eivät ole krypto-/virtuaalivaluutta- ja vertaislainasijoituksissa vähennyskelpoisia voitoista.  Ainakin vertaislainojen osalta tilanne muuttuikin yllättävän nopeasti kirjoitukseni jälkeen.  Runsas viikko sitten eli alle kolme viikkoa kirjoitukseni jälkeen korkeimman hallinto-oikeuden julkaiseman ennakkoratkaisun myötä (kts. KHO:2018:11) vertaislainojen luottotappiot onkin nyt vahvistettu verovähennyskelpoisiksi.

Koska kyse on ennakkoratkaisusta, eikä varsinaisesta muutoksesta verolainsäädännössä, tämä tarkoittaa sitä, että myös aiempien vuosien verotukseen aina voi hakea oikaisua jälkikäteen. Vuonna 2018 tehtävien oikaisuvaatimusten osalta tämä tarkoittaa yleisten oikaisuvaatimussääntöjen mukaisesti verovuosia aina vuodesta 2012 lähtien. 


Seuraavaksi olisi sitten odotettavissa samansuuntaisen päätöksen saaminen myös kryptovaluutoille joko verolainsäädännöllisenä muutoksena tai jonkinlaisena ennakkoratkaisuna. Niin kauan kuin tällaista ratkaisua ei ole, on helppo kuvitella, että esimerkiksi 1000 euron tappion ja 1000 euron voiton tehnyt ei raportoi kryptovaluuttakauppojaan verottajalle rehellisesti, sillä näin hän välttyy mukavoitosta syntyneeltä 300 euron verolta. Näin on erityisesti silloin silloin, jos tappiot ja voitot ovat faktisesti syntyneet samalla kryptovaluutalla tehdyistä kaupoista. Oikeudenmukaisten pelisääntöjen saaminen myös kryptovaluuttoihin olisi kaikkien osapuolien etu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Aiheeseen liittyviä tekstejä...