lauantai 6. maaliskuuta 2010

Suomalaisen maidon puolesta?

Valion maitopurkkeja

HOK-Elanto luopuu Valion perusmaitojen tarjoamisesta liikkeissään, uutisoi HS eilen. Päätös on aiheuttanut tuohtumusta ja nostanut nopeasti jonkinasteisen HOK-Elannon vastaisen kansalaisliikkeen. HOK-Elanto kiirehti eilen puolestaan puolustautumaan korostamalla, että myyty maito on edelleen suomalaista. Onko siis kansalaisliikkeelle oikeastaan perusteita? Tekikö HOK-Elanto virheen juostessaan laskennallisen säästön perässä? Maito on suomalaisille herkkä asia, ja jo ulkomaalaiselta kuulostava maito voi vieraannuttaa asiakkaat. Asiassa on kuitenkin muitakin puolia.


Vaikka Arla Ingman -maito tuleekin suomalaisilta maidontuottajilta (Arla-maitohan tulee Ruotsista), itse brändi on nykyään ruotsalais-tanskalainen. Niin ollen tukemalla Valiota, tukee vahvemmin suomalaista työtä. Toinen asia on, mitä kovalle hintakilpailulle antautuminen tekee paikallisille maidontuottajille pidemmällä aikavälillä. Kolmas tekijä on se, että vaikka kaupattu maito toistaiseksi tulisikin enimmäkseen suomalaisilta tuottajilta, mikä on tilanne jatkossa? Jos on valmiiksi jo totuttu siihen, että tarjolla on vain suomalaisittain vieraampaa Arla tai Arla Ingman -brändiä, askel oikeasti ulkomaiseen maitoon on huomattavasti pienempi. Näin on mitä ilmeisimmin jo käynyt esimerkiksi Ingmanin jogurteille, joista ei enää löydy Hyvää Suomesta -joutsenmerkkiä.

HOK-Elannolla on täysi oikeus päättää, mitä se pitää valikoimissaan. Mutta yhtä lailla kansalaisilla on oikeus äänestää lompakollaan. Järjestelmällistä protektionismia ei tule sallia, mutta sen sosiaalista versiota eli kotimaisuuden suosimista henkilökohtaisissa valinnoissa ei tulisi vähätellä. HOK-Elannon kannattaisikin ehkä harkita valinnan jättämistä kuluttajien tehtäväksi ja pitää sekä Arla Ingmanin että Valion maidot mukana valikoimissaan - vaikka se ei puhtaasti laskennallisesti näyttäisikään alkuun kannattavalta.

2 kommenttia:

  1. Valioa sen olla pittää.

    VastaaPoista
  2. Hyvä teksti. Olen täysin samaa mieltä kirjoittajan kanssa.

    VastaaPoista

Aiheeseen liittyviä tekstejä...