Kuvittele, että olet hävinnyt rahaa tehtyäsi vääriä valintoja. Harmittaahan se. Entä jos joutuisit lisäksi maksamaan virheestäsi veroja? Järjenvastaista? Kyllä, mutta niinkin voi helposti käydä!
Pörssissä listatut osakkeet ovat niiden hintoja myöten hyvin olennaisesti kytketty niistä maksettaviin osinkoihin. Kun yritys maksaa osinkoa osakkeenomistajille, irtoaa osakkeesta maksettavasta hinnasta käytännössä osinkoa vastaava summa. Oikeastaan osakkeenomistajan varallisuus siis vain vaihtaa muotoaan. Periaattessa tilanne on lähes sama kuin jos siirtäisit rahaa vasemmasta housun taskusta oikeaan - erona on lähinnä vain se, että taskujen välisestä siirrosta ei makseta veroa. 50 euron setelin tapauksessa tuon veron suuruus olisi 9,80 € eli noin 10 euroa.
Selkeästä kytköksestään huolimatta osakkeita ja osinkoja kohdellaan verotuksessa eri tavoin. Osakkeiden myynnistä saaduista luovutusvoitoista voidaan vähentää myynnistä koituneet luovutustappiot, mutta osingoista on verot maksettava aina, vaikka sijoitukset olisivat kokonaisuudessaankin tappiolla.
Finanssikriisin mukanaan tuoman pörssikurssien jyrkän alamäen myötä epäkohta oli erityisen ajankohtainen vuosi sitten, kun vielä jaettiin nousukauden tuomia korkeita osinkoja, mutta osakkeet olivat sukelluksissa. Edelleenkin asia voi olla hyvin ajankohtainen muun muassa niillä, jotka realisoivat tappioitaan viime vuonna, mutta joutuvat maksamaan tässä kevään mittaan saamistaan suhteellisen korkeina säilyneistä osingoistaan veroja. Nykyisestä lainsäädännöstä johtuen osakkeenomistaja voi siis joutua harkitsemaan osakkeista luopumista vain välttääkseen verot – ja mahdollisesti ostaakseen osakkeet samantien osingon irtoamisen jälkeen takaisin. Tämä tarkoittaa turhaa kannustamista lyhyen aikavälin keinotteluun, mikä voi olla omiaan lisäämään hetkellisesti rauhattomuutta markkinoilla. Se tuskin on kuitenkaan lainsäätäjien tarkoitus.
Edellä kuvattu verotuksellinen epäyhtenäisyys ei ole millään tapaa keskeisin kysymys valtionverotuksessa. Se on kuitenkin mielestäni selvä epäkohta, johon olisi myös hyvin helppo ratkaisu: luovutustappioiden vähennyskelpoisuuden myöntäminen osingoille luovutusvoittojen tapaan. Muutos tekisi verokohtelusta kaikin puolin oikeudenmukaisemman, ei syrjisi ketään, eikä edes aiheuttaisi merkittävää muutosta valtion verotuloihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti